Международен екип от учени от Германия и САЩ проведоха детайлен анализ на състава на кафето. Един от резултатите показва на какво именно се дължи неговия горчив вкус.
Много хора смятат, че горчивината на напитката е заради съдържащия се в нея кофеин. Всъщнос само 15% от този вкус на кафето може да бъде отнесен към кофеина, твърдят специалистите, като привеждат за пример факта, че при употреба на безкофеиново кафе, вкусът му е почти същия, докато разтворимото кафе (което съдържа кофеин почти колкото прясно смлените зърна) почти не горчи.
По-голямата част от горчивия вкус на кафето се държи на степента и начина, по който то е изпечено, считат учените. При изпичането на кафеените зърна в тях се образуват нови химични съединения (от типа на антиоксидантите), които създават горчивия вкус. И колкото по-дълго продължава печенето, толкова този вкус се засилва.
“Горчивината на кафето не влияе върху неговите вредни и полезни свойства, нито са показател за неговото качество. Дали един човек предпочита горчиво кафе или не зависи единствено от неговия вкус”, допълват авторите на изследването, цитирани от ВВС.
Няма коментари:
Публикуване на коментар