неделя, 25 септември 2011 г.
Френска преса за кафе
Много от вас може би се питат какво е това??? Има ли някаква връзка с гилотината, или френската революция, френските коли, френското вино??? Твърдо ще кажа, не!!! Това е уред, с който се приготвя кафе. Аз преди около 2 години се сблъсках с този начин за приготвяне на кафе и ми се стори доста различен и интересен. Смятам , че за повечето българи този уред не е познат и реших да драсна малко информация относно, как се прави кафе използвайки френска преса.
Френската преса има няколко имена. В различните краища на света използват различни думи за този уред, но приготвянето на кафето става по един и същ начин. В Италия тази преса се наименува caffeettiera a stantuffo, в Нова Зеландия, Австралия и ЮАР се нарича coffee plunger, а френското й наименование е cafetiere a piston. В Англия и Недерландия уреда се нарича cafetiere,(това е френска дума за приготвяне на кафе). Този уред не случайно за първи път е патентован от италианския дизайнер Attilio Calimani през 1929 г.
Кафето ,което се прави с този уред е почити същото, като шварц (филтър кафето). Поради това се използва кафе, което е по-едро смляно от това за еспресо машините. Ако кафето е фино смляно по-малките частици кафе ще преминат през филтъра на пресата.
Процес на приготвяне:
- поставяме количеството кафе, което желаем на дъното на френската преса
- заливаме с гореща вода и изчакваме няколко минути ( процес за да е възможно запарване)
- с буталото се изтласкват всички частици от кафето на дъното на съда
- кафето е готово и се сервира в чаша
Приготвяйки кафе по този начин е възможно да се улови по-добре аромата и да се извлекат маслата намиращи се в кафеното зърно.
Кафето би могло да се направи по-силно или по-слабо в зависимост от предпочитанията, като това се определя от количеството кафе, което се слага. Ако оставим смлените зърна кафе заедно с готовата кафе напитка по-дълго време, кафето придобива по-горчив вкус. Този горчив вкус се определя от ценителите, като предимство.
Не е задължително да пиете кафе приготвено по този начин, но и нищо не губите ако го направите.:)
Избора е ваш!!!
Френската преса има няколко имена. В различните краища на света използват различни думи за този уред, но приготвянето на кафето става по един и същ начин. В Италия тази преса се наименува caffeettiera a stantuffo, в Нова Зеландия, Австралия и ЮАР се нарича coffee plunger, а френското й наименование е cafetiere a piston. В Англия и Недерландия уреда се нарича cafetiere,(това е френска дума за приготвяне на кафе). Този уред не случайно за първи път е патентован от италианския дизайнер Attilio Calimani през 1929 г.
Кафето ,което се прави с този уред е почити същото, като шварц (филтър кафето). Поради това се използва кафе, което е по-едро смляно от това за еспресо машините. Ако кафето е фино смляно по-малките частици кафе ще преминат през филтъра на пресата.
Процес на приготвяне:
- поставяме количеството кафе, което желаем на дъното на френската преса
- заливаме с гореща вода и изчакваме няколко минути ( процес за да е възможно запарване)
- с буталото се изтласкват всички частици от кафето на дъното на съда
- кафето е готово и се сервира в чаша
Приготвяйки кафе по този начин е възможно да се улови по-добре аромата и да се извлекат маслата намиращи се в кафеното зърно.
Кафето би могло да се направи по-силно или по-слабо в зависимост от предпочитанията, като това се определя от количеството кафе, което се слага. Ако оставим смлените зърна кафе заедно с готовата кафе напитка по-дълго време, кафето придобива по-горчив вкус. Този горчив вкус се определя от ценителите, като предимство.
Не е задължително да пиете кафе приготвено по този начин, но и нищо не губите ако го направите.:)
Избора е ваш!!!
Абонамент за:
Публикации (Atom)