Може би звучи страно за повечето от вас, но искам да ви кажа, че е напълно възможно да си опечете кафе у дома. През последните години усилено се говори за "зелено кафе"(green coffee), което е добило популярност на Запад изключително много.
Какво представлява това кафе?
Това е кафе, което не се продава опечено, а в суров вид и всеки потребител би могъл да си го опече в дома или в най-близката кафе-пекарна( а такива не зная дали има много в България, но това е нещо обичайно за страните в Южна Америка).
За първи път се сблъсках пряко с този домашен метод за изпичане на кафе, когато приятел от Колумбия ми се обади и ми предложи да си закупя такова кафе от Колумбия. Тогава аз осъзнах , че нямам познанията как да го консумирам и за това се разрових в интернет и разпитах този coffee-lover от Колумбия как да го изпека. най-лесно ще е ако знаете къде има пекарна за кафе близо до вашата локация, но ако нямате такава пекарна бихте могли да го изпечете в дома си.
Какво ви е нужно:
1. Добра фурна, която може да вдига градуси до 250, като кафето се пече около 200 градуса.
2. тава за печене, като за предпочитане е тази тава да е с малки дупчици, за да може при процеса на печене, кафените зърна да дишат.
3. таймер
4. ръкавица за фурна
5. дървена шпатула за разбъркване на кафените зърна
6. бутилка с вода със специален накрайник за връскване ( тези който се използват във фризьорските салони;)
7. Зелени кафени зърна- когато печете е добре количеството кафе да е около 250 -300 гр.
Ако имате всичко това и малко повече свободно време бихте могли да опитате.
П.С. Само да уточня!!! Аз все още нямам лична практика в това начинание, така че ако не се получи, не бих могъл да нося каквато и да е отговорност за вашия неуспех = загоряло кафе:)))
Желая ви успех!!!
Анди
Какво представлява това кафе?
Това е кафе, което не се продава опечено, а в суров вид и всеки потребител би могъл да си го опече в дома или в най-близката кафе-пекарна( а такива не зная дали има много в България, но това е нещо обичайно за страните в Южна Америка).
За първи път се сблъсках пряко с този домашен метод за изпичане на кафе, когато приятел от Колумбия ми се обади и ми предложи да си закупя такова кафе от Колумбия. Тогава аз осъзнах , че нямам познанията как да го консумирам и за това се разрових в интернет и разпитах този coffee-lover от Колумбия как да го изпека. най-лесно ще е ако знаете къде има пекарна за кафе близо до вашата локация, но ако нямате такава пекарна бихте могли да го изпечете в дома си.
Какво ви е нужно:
1. Добра фурна, която може да вдига градуси до 250, като кафето се пече около 200 градуса.
2. тава за печене, като за предпочитане е тази тава да е с малки дупчици, за да може при процеса на печене, кафените зърна да дишат.
3. таймер
4. ръкавица за фурна
5. дървена шпатула за разбъркване на кафените зърна
6. бутилка с вода със специален накрайник за връскване ( тези който се използват във фризьорските салони;)
7. Зелени кафени зърна- когато печете е добре количеството кафе да е около 250 -300 гр.
Ако имате всичко това и малко повече свободно време бихте могли да опитате.
П.С. Само да уточня!!! Аз все още нямам лична практика в това начинание, така че ако не се получи, не бих могъл да нося каквато и да е отговорност за вашия неуспех = загоряло кафе:)))
Желая ви успех!!!
Анди