От една страна , витамин В, органичните киселини, съединенията, съдържащи се в него, подобряват ,много жизнени процеси. Испански учени са доказали, че разтворимото кафе съдържа целулова и разтворими захари -баластни вещества, които не се преработват от химични съединения и играят важна роля в храносмилането и подържането нивото на захарта в кръвта. По баластни вещества то превъзхожда виното и портокаловия сок. Но консервантите в него влошават метаболизма и водят до целулит.
100мл. разтворимо кафе съдържа около 2ккал, но поради сложния химичен състав то се усвоява по-бавно от организма. С мляко калоричността му нараства до 200ккал на чаша, което се равнява на 2 големи банана или порция зеленчукова супа. Ако добавим захар или мед, калоричната равностойност е почити колкото на цял шоколад.
Голям минус е , че разтворимото кафе състарява кожата, твърдят учени. Според тях то води и до повишена нервност, раздразнителност, безсъние и депресия. Обикновено производството му се използва сорт робуста, който съдържа доста повече кофеин.
Кофеинът в прясно смляно кафе след няколко часа се извежда от организма, докато при разтворимото това става след около 10 часа, а тонизиращия му ефект се съхранява само2-3 часа, т.е. получава се предозиране с кофеин, което вреди на здравето.
мммм ,значи е по-добре да не се прекалява с кафето... :))
ОтговорИзтриване