събота, 3 септември 2011 г.

Легенди за кафето!!!

Съществуват различни легенди за произхода на кафето. В първата статия ще се опитам да проследя от къде възниква кафето и кое място се определя, като негова родина.

  Историята с откриването на напитката кафе се губи назад във вековете. Една от легендите разказва за пастир от Етиопия, който живял през 9-ти век. Той забелязал , че когато неговите кози пасат листата на един определен храст, те ставали доста игриви и жизнени, дори и нощем. Като любопитен човек опитал от плодовете на този храст и веднага почувствал необикновен прилив на енергия и прилив на сили.

  Друга легенда разказва, че първите,които са опитали ободряващия ефект на кефето са биле монасите от християнските манастири в Етиопия. Смята се , че те са приготвяли отвара от плодовете на растението, което им помагала за умората и изтощението по време на големите религиозни церемонии. Наричали тази отвара "Кава" в чест на персийския владетел Кай Кавус, който съгласно преданието, се възнесъл на крилатата си колесница в небето - така въодушевени се чувствали и те, пиейки тази напитка.

  Първите и обстойни сведения за кафето са открити в арабски източници датиращи от около 1000 г. от новата ера. Най-известния и считан за добърт сорт кафе бил "Мока" наречен на йеменското пристанище Мока, от където е започнало и разпространението на кафето. Те приготвяли напитката, като сварявали заедно плодовете и изсушениет му листа,  този начин на приготвяне се използва и до днес в някои места в Арабския полуостров. Бедуинското кафе ''Далля" е изключително силно и поради тази причина го пият в специални малки чашки.

  Разпростарнението на кафето ставало бавно. В началото арабите го използвали предимно за лечебни цели. Те отказвали да транспортират по корабите сурови зърна кафе, като искали да запазят тайната за приготвянето на напитката. Ислямските поклонници спомогнали за разпространението, посещаващи Мека те носели от плодовете на дървото и после всеки от тях отнасял част от тези плодове в своя край. Напитката станала много популярна и дори наричали кафето "ислямско вино".

Не трябва да забравяме , че всичко това са легенди!!!:)))

everything about coffee

Някои хора казват, че повече от 3/4 от хората на нашата малка планета - "Земя" започват своя ден с чаша кафе. Дали това е така , не бих могъл да бъда на 100% сигурен ,но в едно съм убеден, че аз обичам кафето и всичко,което е свързано с него. Това е причината да създам и този блог, заедно с всички ценители на тази напитка да можем да научим, открием, дискутираме повече за нашата страст към кафето. Освен доброто кафе ще се опитам да засягаме и това какво е да бъдеш професионалист в тази област, не само любител, изкуството и кафето,здарвето и кафето, как да пием качествено кафе ползите и вредите от кафето,какво е бариста,как да бъдеш добър бариста...и как да създадеш перфектната чаша кафе. Ще се стремя да обхващам всяка тема, която е свързана с напитката, а за това разчитам и на всички посетители на блога за въпроси, идеи, информация.
 Искрено се надявам да се забавлявате!!!:))