четвъртък, 12 юли 2012 г.

Полша и кафето

    Последната статия говори за това, колко прекрасни са Немските кафетерии. И освен , че са ценни за всеки един любител на кафето, те карат човек да се "пристрасти" към тях.    Стоейки цяла седмица в Полша все повече осъзнавам колко съм се привързал към доброто кафе, вкусните кухени и уникалната атмосфера в кафенетата в Германия, само за няколко месеца.
  Но има и добра страна, така мога да посетя полските кафетерии и разбера повече, какво кафе се пие в тази северна за България страна. След една седмица не бих могъл да кажа ,че Полша има утвърдени традиции в консумацията на кафе. Като стил кафенетата приличат много на българските, но не използват добро кафе,което се сервира в българските. В това число не включвам популярните световни вериги от кафе, които са в големите градове.
  До този момент на повечето места тук се предлага инстантно кафе , а вие скъпи читатели знаете моето отношение към това кафе( всеки наричаш себе си coffee lover не пие инстантно кафе). Да си призная понякога се налага, дори аз да пия тук инстантно кафе поради факта, че трудно се намира друго. Естествено има и не лоши кафета, но трудно се намират.  Бихте могли в курортен град да пиете капучино или лате за 6 или 7 злоти( полска валута= 1.5 евро).
   Тук нямат традиция за кафе паузи, една от причините за това е консумацията на голямо количество алкохол и поради това кафето остава на заден план. Това е лично мое мнение.:)
   Ако вземете решения да посетите Полша заради природата-заслужава си, но ако искате да я посетите за да опитате добро кафе, моя съвет е " Не го правете":).
 
Желая ви един прекрасен следобед !!!