петък, 9 септември 2011 г.

еспресото


 В предните статии говорихме за историята на кафето, за това какво влияние оказва на организма и за много други интересни факти, свързани с тази култура - кафето. Днес смятам , че е време да поговорим за най-популярната напитка в света – еспресото . По популярност бихме могли да кажем, че дели първата позиция с продукта  CocaCola. Е, това не е статистически доказано . J

 Когато споменем думата еспресо, някак си автоматично го свързваме с Италия и това не е случайно. Всеки знае, че най-доброто еспресо се прави в Италия и италианците са експерти в приготвянето му ,а и ако си спомняте казахме, че във Венеция е създадено първото кафене в света. Дори и ако не сте били  на Апенинския полуостров, всеки е пил добро италианско еспресо, което се предлага в българските кафенета.

 В България  еспресото е високо ценено.
По-голямата част от българите предпочитат еспресото пред шварц кафето, инстантното кафе , кафето в джезве и др. Това може и да се дължи на факта, че сме близка култура с италианците и географската ширина на двeте държави е приблизително еднаква (в южните страни се пие силно кафе в малки чаши, а колкото се отива по-насевер кафето е в по-големи количества и по-слабо,но за това ще поговорим в някой от следващите статии), затова имаме такъв афинитет към еспресото.

 Нека кажем какво представлява еспресото, как се приготвя и кои са факторите, които влияят върху приготвянето на доброто еспресо.
  Еспресото е наситена доза удоволствие от вкуса на кафе, с горчиво-сладък аромат, винаги покрит с плътен злaтисто -кафяв/ лешников слой от „крема”(това е пяната, която на повърхноста на еспресото). Кремата е ориентира ни за качеството на еспресото. Примерно, ако кремата е светла и тънка, това показва, че еспресото е слабо и воднисто, ако кремата е твърде тъмна, еспресото е прегорено и горчиво.

 Факторите ,които определят доброто еспресо:
1)      Качествения плод от кафеното дърво и процеса на изпичане на кафените зърна     
 2)     Едрината на смилане - едро смляно , грубо смляно
3)      Грамажа кафе ,който използваме за приготвянето на едно еспресо (от 7 г. cмляно кафе трябва да се извлекат 30мл. кафе за 20 секунди и кремата да не е по-малко от 3мм)
4)      Машината за приготвяне на кафе еспресото - много е важно налягането, с което водата минава през смлените зърна кафе
5)      Водата, която се използва за направата на кафето - варовитата вода, не позволява еспресото да има мек вкус
6)      Уменията на бариста, който приготвя вашата чаша кафе - това не е фактор за подценяване

Това са някои от основните неща за еспресото, които е добре един уважаващ себе си почитател на тази напитка да знае. Смятам в близко бъдеще да разгледаме по-обширно темите, свързани с еспресото и всички видове напитки, които се приготвят с еспресо.

 Пожелавам прекрасен weekend на всички читатели!!!

Just for fun...

http://www.youtube.com/watch?v=_MV69vhiz1I