събота, 17 септември 2011 г.

Да пия кафе на работното място? Това добра идея ли е?

 Много е трудно,когато човек трябва да работи в съботен ден. Зная, че повечето от вас днес са на работните си места, за това реших да напиша нещо интересно, забавно и полезно, което се надявам да ви помогне да приключите своя работен ден успешно.

  Продуктивността на работното място е важен фактор  за бизнес мениджмънта. Бизнеса казва " времето е пари" и често някои работодатели смятат, че всяка минута за почивка на работното място е загуба на време, дори паузата за кафе или чай. Но дали това е наистина така?

  Резултати от проучване сочат, че мнозинството от служителите в различните сфери на бизнеса смятат, че пиенето на кафе спомага за продуктивността на работното място.
  - 79% твърдят, че ако има достъп на кафе или чай на работното място им помага да бъдат в по-висока степен трудоспособни.
  - 76% твърдят, че консумирането на горещи напитки по време на работа действа релаксиращо
  - 79% се чувстват ценени, ако работодател осигури достъп до кафе и други напитки на работното място
  - 47% твърдят, че оценят факта,че имат възможност да получат безплатно кафе или чай на работното място или да си ги закупят такова, на по-ниска цена
  - 63% смятат, че им позволява по-бързо да си осигурят освежаващата напитка, без да губят време и сила напускайки сградата за да си я закупят.

  Друго проучване показва, че консумирането на кафе през деня, би ви помогнало да останете концентрирани, особено ако задачите, които трябва да изпълните са еднообразни и отегчителни. Хората консумиращи кафе на работното място са способни да съхранят своята концентарция до края на работния ден . За сравнение тези, които не пият своето кафе, когато отидат на работа, а пият кафе сутрин рано или на път за работа и не използват кафе по време на работния ден, изследвания показват, че тяхната трудоспособност значително намалява след обедната почивка. А хората, които не консумират никакво кафе и напитки със съдържание на кофеин с отминаването на деня отминава и тяхната жизненост, концентарция и енергия.

  Защо да пием кафе на работното място?
1. Подобрява умствените процеси
Пиенето на кафе не те кара просто да останеш буден, то подобрява, фокуса и мотивацията.
 2. Подобрява жизнеността и издражливостта.
 Кафето би могло да ни помогне да избегнем бързо изтощение при наличие на много задачи, които имаме да изпълним.
 3. Подобрява нашето  социално общуване.
 Странно звучи това, че пиенето на кафе подобрява нашата социализация, но е факт. Учените докават, че пиенето на кафе намалява стреса, като намалява производството на хормона" кортизол" в нашето тяло, които е причина за нашата раздразнителност и всекидневния стрес. Не само това, но и атмосферата, която създава мястото за кафе( кафене, или както и да изглежда ,то на работното ви място), действа отпускащо , а и дава възможност за социален контакт.

 Съвета ми е опитайте се да "открадните" 5 минути за себе си и за вашата чаша с кафе този следобед. Това ще ви помогне по-лесно да изкарате съботния работен ден и да останете свежи дори и след това. А за малко удоволствие може да изпиете вашата чаша с кафе с Cookie или мъфин.

  Желая ви, хубав ден!!!