понеделник, 21 ноември 2011 г.

Положителното въздействието на кофеина върху организма 2...


   
 Кофеинът,представляващ сам по себе си химически стимулатор на централната нервна система, се явява най-активната съставка на кафето.

Той се извлича от 60 вида растения,съдържа се в какаото, чая ,шоколада и много др.Влиза в състава на много лекарства,използвани за повишение на апетита и бодростта,особено що се отнася за простудни заболявания и бронхиална астма.Кофеинът повлиява на ред процеси,произтичащи от главния мозък.Именно затова той е способен да възстанови тонуса на организма, да даде енергия, да ускори умствените и физическите реакции.

 Под влияние на кофеина,хипофизата изолира хормон,стимулиращ повишената обработка на адреналина.Благодарение на действието на адреналина мускулите на сърцето се съкращават  по-често,а черния дроб изработва повече глюкоза,която от своя страна позволява на организма да използва по-голямо количество енергия.Освен това облекчава дишането,благодарение на способността си да освобождава дихателните пътища. Установено е че кофеинът също така влияе положително и на зрението.Повишава чувствителността на ретината,като я принуждава интензивно да реагира на външния свят .В резултат на това заобикалящия свят става по-ярък ,наситен и детайлен.

  Англиски учени стигнали до извода,че кафето има способността да оказва обезболяващо действие,но само при жените.При мъжете подобна реакция не била забелязана.

  Немски учени пък смятат, че по-големите дози кофеин могат да предотвратят оплешивяването, но ефектът се появява само при външно приложение,така че корените на косата да получат необходимото количество вещество.

  Канадски учени доказали, че кофеинът повишава способността на организма да издържа на физически натоварвания като повишава общата ефективност от спорта.