петък, 7 октомври 2011 г.

Колумбийското кафе - едно от най-добрите кафета

 Колумбийските кафени зърна растат на висока надморска височина и са старателно обгрижвани  от сянката на банановите палми. Кафето, което се отглежда в Колумбия е едно от най-добрите в света. Тук основно се отглежда арабика, наричано от колумбйците Coffea Arabica L. Арабиката е сорт, който вирее на по-висока надморска височина и по-сух климат, за разлика от своя братовчед, робустата. Точно такива условия предлага тази страна, релеф от безводни планини със суха вулканиста почва, които осигуряват най-добрите условия за културата.

  Колумбйското кафе  се отглежда в два основни региона на страната. Единия от тях е Централния регион в близост до Medelin, Armenia, Manizales, по-популярен като МАМ. Тук кафето придобива изключително наситен аромат, характеризира се с голяма мекота и балансирана киселинност. Източния регион, в който релефа е  високо-планински, намиращ в близост до столицата Богота и Бакарамонда. Смята се , че тук кафето, което се отглежда е с още по-добри качества: по меко, с много ниска киселинност и изключително богат аромат. Едно от най-качественото в света.

  Не бихме могли да кажем , кога точно кафето пристига в Колумбия. Някои историци твърдят, че това се е случило в средата на 16-ти век, по време на колонизаторските плавания. Първия износ на кафе от Колумбия започва през 1835г. , когато около 2500 чувала кафе са изнесени за САЩ. През 1875г. са експортирани 170 000 чувала за САЩ и Европа. От този момент износа на кафе започнал да расте с бързи темпове. През 1992 е отчетен пик за износа на кафе, за календарната година са изнесени 17 млн. чувала. Десетилетия наред Колумбия е била на 2-ро място по износ на кафе в света, веднага след Бразилия. Последните години Виетнам измести Колумбия от второто място и сега Колумбия е на 3-то място по износ. Що се отнася до качество, Колумбйското кафе изпреварва няколко пъти кафето което се отглежда във Виетнам.
  Влажния климат и равния релеф във Виетнам не създават добри условия за отглеждане на качествено кафе - сорт арабика. Плантациите във Виетнам са предимно от сорта робуста, което кафе е със значително по-ниско качество.

  Колумбйското кафе дължи своята популярност и на факта, че през 1959 г. National Federation of Columbian Coffee Growers създали маркетингова кампания, която била много успешна. Те използват за лице на кампанията приятелския и приветлив селянин Joan Valdez. Облечен с пончо и носещ сомбреро в компанията на магаре, натоварено с чували кафе. Именно този образ и до днес изплува в съзнанието ни и носи мистичността и романтиката на Колумбия.

  Проучване показва, че 85% от американците все още асоциират името Juan Valdez  с Колумбйското кафе.