вторник, 13 септември 2011 г.

Съхрани вкуса на своето кафе

   Най-добрият начин да изпием чаша ароматно кафе у дома е това, знаем ли как да съхраняваме и приготвяме кафето си. Ароматното кафе е прясно смляното кафе. За да се приготви ароматно кафе е необходимо то да е прясно смляно, точно преди момента на поставяне в кафе- машината.
 
 Добре е  да знаем, че кафето се съхранява в тъмен, херметически затворен съд, който не е изложен на слънчева светлина. Ако бурканът не е тъмен , бихме могли да го поставим в тъмен шкаф. Това е необходимо, защото когато кафето взаимодейства с въздуха се губят част от ароматните и вкусови качества.

 Хладилника или фризера,  не са добро място за съхранение, когато съхраняваме кафето в хладилника е възможно то да поеме миризмите на останалите продукти. Кондензацията в хладилника, също не е добра за кафето. Тя отнема част от маслата, които се съдържат в него.

 Обикновено всеки естет, който обича да пие добро кафе, никога не си позволява да пие претоплено кафе. Веднъж изстинало кафето, то изгубва своя аромат, киселинност, мекота, вкус. Не е добре да се претопля, ( никога не използвайте микровълнова фурна за да претоплите вашата любима напитка). Претопляйки го ние се лишаваме от възможността да се насладим изцяло на чашата си с кафе. Ако сме приготвили кафе в по-голямо количество, можем да го съхраним в термос или да оставим кафеварката по-дълго време на топлия котлон.

Това е! Да бъдеш професионалист!


Coffee Talk Videos
video2_thumb

COFFEE TALK: CUPPING 101 (6:30)