четвъртък, 26 януари 2012 г.

Кафето и техниките на изпичане


  Изпичането на кафените зърна е деликатен процес, които изисква сериозни познания и прицизност. За професионалистите свързани с този процес ( roasters) няма определена температура , на която се пекат кафените зърна. Но термините, които се използват най-често за нива на изпичане  на кафените зърна са :"Light-roasted", " Medium-roasted","Dark-roasted". Това преведено на български звучи малко забавно, но ще се опитам да го преведа - "слабо-ипечени", " средно-изпечени","силно-изпечени". ( ако имате по-добра алтернатива за превода на тези термини, моля споделете я;).

  Light- метод на изпичане. Този метод се използва само за много качествено кафе арабика. Не е възможно да се използва за робуста кафе. Идеален за сутришно кафе, което обикновено се пие с мляко. Поради това, че млякото смекчава силната киселиност ( acidic) на кафето. Американците наричат този метод на изпичане "Cinnamon" ( канелен), защото кафените зърна придобиват канелен цвят. При такъв вид изпичане, кафето съдържа висока киселиност ( high in acidity) и ниска плътност (low in body). Cъщо понякога този метод  се нарича  "half-city" or "New England".

 Medium-"American roast" или наричан "city". Зърната кафе тук са по-добре изпечени и придобиват  средно-кафяв цвят. 
  
 Viennese- американски термин, който има предвид кафе ,което е малко по-добре изпечано от medium-roasted coffee. Зърната при този метод на печeне са със същия цвят , като при"medium-roasted coffee", но имат на места по-тъмни петна. 

 Dark- или така наречен "Italian " метод. ( трябва да знаете , че в САЩ ,когато се използва този метод се има в предвид по-силно изпечено кафе отколкото в Европа). Тук сърната са почити черен цвят. Това е една от причините за наситено горчивия вкус на някои видове кафе, които се закопуваме от магазина. ( начина на запичане).

 Съществуват и още няколко техники-"Continental", "Spanish", "Espresso", но те са близки, като метод на изпичане до основните три метода.