събота, 24 март 2012 г.

Бащата на Starbucks-Хауърд Шулц 1-ва част.

  Хаурд Шулц се завърал в бизнеса, когато компанията му беше изправена пред сериозни проблеми . Той е създател на Starbukcs най- голямата верига от кафетерии в света, която научи американците, че освен филтър кафето съществува и еспресо  капучино. И както компанията Mcdonald's поставил индустриални стандарти, които са следвани от всички кафетерии по света.
 Шулц придобил също и политическа слава. В края на август той призова всички корпоративни шефове на САЩ да спрат да даряват пари за политически кампании. Над 140 директори са се вклучили в инциативата, точно преди започващата кампания за предстоящите избори в САЩ. Списание "Форбс" твърди, че дори президента на САЩ Барак Обама се обадил на Шулц за да научи каква е причината за този негов апел. Шулц казал, че в неговите думи няма нищо лично, а смята, че така политиците ще започнат да мисля в по-голяма степен за хората, отколкото за своята партия.
 Миналата година Шулц започнал инициатива "Създай работни места в САЩ", която набира средства, чрез продажбата на гривни от син , бял и червен конец, приличащи на нашите мартеници и се продават до момента по 5 $ за всеки брой.
 Днес сп."Форбс" пресмята имуществото му на стойност от 2 млрд. $,с което се нарежда в първата стотица на най-богатите американци. Но Шулц е започнал в мизерия. Роден през 1953 в семейство на германски еврей нюйорския квартал "Бруклин". Баща му е бил шофьор на камион и често оставал без работа. В училище Шулц бил отлчен баскетболист и спечелил стипендия за Мичиганския университет. След като се дипломирал, като бакалавър по комуникации, започнал работа в "Ксерокс", където продавал първите персонални компютри на компанията- нещо като електронни пишещи машини......
                                             Очаквайте продължение.......