понеделник, 12 септември 2011 г.

Лате, капучино, американо.......


 През последните няколко години думи, като лате, кпучино, макиато, мока и т.н. станаха доста популярни в нашата малка родина. Може би до преди десетилетие тези думи баха непознати за нас ( изключвам хората, които са живели извън граница), но те вече са неизменна част от повечето менюта в кафенетата, заведенията за бързо хранене и машините за кафе ,които всеки ден подминаваме по улиците. За мен това се дължи на факта, че последните 4 години много международни фарнчайзингови компании предлагащи кафе напитки навлязоха на българския пазар. По известните от тях са Starbucks, Costa Coffee, Yan Coffee Break, McCoffee и други(, за които ще поговорим по-обстойно в някои от следващите статии). Но използвайки думите е важно да знаем дали напитката, която поръчваме отговаря на нашите очаквания и какво трябва да е качеството на напитката.
 Ето и някои от най-често срещаните напитки:



КАФЕ ЛАТЕ


Гладко кафе с мляко, нежно комбинирано с ароматно еспресо и мека мечна пяна.
Опитайте го със сироп по ваш избор(като ванилия, карамел,канела,шоколад,лешник, амарето) за още по голяма наслада. Млечната пяна не би трябвало да е повече от 3-4см.
  
КАПУЧИНО

Ароматно кафе еспресов в комбинация с горещо разпенено мляко, като на върха на чашата има пухкава пяна. Напитката е в съотношение 1/3 пяна, 1/3 кафе, 1/3 мляко.Може да се гарнира с канела или шоколад на прах.

МАКИАТО                                                                    
Ароматно еспресо гарнирано с капка млечна пяна.

РИСТРЕТО
Наситен и силен аромат на глътка еспресо - напитката на италианците.

КОН ПАНА
Ароматно еспресо, гарнирано с бита сметана.

АМЕРИКАНО
Гъсто еспресо влято в топла вода със тънък златист каймак, наподобяващо обикновенното шварц кафе, но с по-наситен аромат на кафе.


Не трябва да забравяте, че от голямо значение е бариста, който приготвя вашата напитка.http://www.youtube.com/watch?v=bBZDDUHt_n4&feature=related