четвъртък, 15 септември 2011 г.

   Тази снимка показва, как голяма верига, като Costa Cоffee, би могла да развие таланта на един бариста.  Латето е направена от Костадин Ташев, с който имах честта да работя за тази компания. Той продължава развитието на своя талант и вярвам, че един ден ще бъде един от най-добрите!!!
    Успех Коце!!!

Costa Coffee

 Днес ще поговорим за една от най-големите франчайзингови компании предлагащи кафе в Българи и Европа - Costa Coffee.
  Повечето от вас може би предполагате защо избрах именно тази компания. Аз съм свързан с нея , защото това бе мястото, където "проходих" - изкуството да правя арт напитки( лате,капучино, еспресо...). Ще видим как компанията е започнала своето начало, кои са нейните създатели и върху какво се фокусира. Обещавам ще разгледаме и другите известни марки кафе.:)


Началото на  Costa Coffee  свързано отново с италианци.
 
Историята на Costa Coffee  започва в малко селце близо до Парма, където е домът на семейство Коста. В края на 60-те години на миналия век, жадни за успех, двамата братя Серджо и Бруно Коста отплават за Англия. С пристигането си те забелязват колко слабо развит е кафе пазара и колко малко знаят англичаните за хубавото кафе.Затова се върнали в Италия и усвоили тайните на занаята в пекарната за кафе в Милано. При завръщането си в Англия двамата братя закупили триетажна сграда в центъра на Лондон, не далеч от сградата на парламента, където е и в момента пекарната на Costa. Там те основали бизнеса си през 1971 година.
  В началото двамата братя само печели и снабдявали с кафе най-елитните Лондонски ресторанти и специализирани магазини. Така си създали репутация на изцяло отдадени на работата си хора, предлагащи отличен продукт.
 До 1978г. те успявали да задържат жените си Елида и Йоланда далеч от бизнеса, но желанието да помагат било голямо. Затова братята направили бутик за кафе, където клиентите можели не само да опитат кафето преди да си купят, но и да научат как би трябвало да бъде приготвяно.
   Идеята се оказала много успешна. Братята Коста отворили нови бутици управлявани от техните приятели и роднини в духа на истинската италианска традиция.
 Години по-късно ,уморен от бизнеса, един от двамата братя продал дела си на другия  за сумата от 5млн. Паунда. Той бил доста доволен от сделката, като не разбрал , че 5 години по-късно брат му продал компанията на Whitbread PLC за 45 млн. паунда! Whitbread PLC е най-големия оператор на хотели и ресторанти във Великобритания. Компанията непрекъснато и от близо следи пазара на услуги. Взимайки предвид и нарастващата популярност на кафе бизнеса в Америка, Whitbread PLC решава да закупи Costa Coffee. Когато това става, имало 41 заведения на Costa Coffee.

Costa Coffee навлиза на българския пазар през есента на 2006г,като първата открита кафетерия е в гр. София.