четвъртък, 10 ноември 2011 г.

...От храна до напитка...( from food to beverage )

 От откриването на растението кафе за първи път по арабските земи се носят много интересни легенди.Смята се, че тогава кафето се е използвало, като храна , а чак след време набира своята популярност, като напитка.

  В ранните векове ботаниците и изследователите отчитат, че етиопяните са дъвкали кафените зърна- като очевидно ценяли тяхния стимулиращ ефект. Те стривали озрелите плодове на кафето като ги смесвали с животинска мазнина и полученета смес я оформяли на малки топчета. Този енергиен коктейли ( топчета) от кафени зърна, животинска мазнина и животински протеин биле източник на много енергия. На практика те го използвали по време на битки или войни за да дава издражливост и сила на войните.

  Ранни свдения ни разказват, че в древността се е приготвяло вино от узрели кафени зърна, които се изчаквали да ферментират. Напитката се наричала " qahwah" в превод това означавало " нещото, което възбужда и повдига духа на човек". Тази дума се е използвала и за вино и за кафе. Когато виното било забранено от Мохамед за всички мюсолмани, думата кафе се използвала като кодово име. " вино = кафе".