сряда, 4 април 2012 г.

Как да печем кафе у дома?

  Може би звучи страно за повечето от вас, но искам да ви кажа, че е напълно възможно да си опечете кафе у дома. През последните години усилено се говори за "зелено кафе"(green coffee), което е добило популярност на Запад изключително много.
 Какво представлява това кафе?
  Това е кафе, което не се продава опечено, а в суров вид и всеки потребител би могъл да си го опече в дома или в най-близката кафе-пекарна( а такива не зная дали има много в България, но това е нещо обичайно за страните в Южна Америка).

 За първи път се сблъсках пряко с този домашен метод за изпичане на кафе, когато приятел от Колумбия ми се обади и ми предложи да си закупя такова кафе от Колумбия. Тогава аз осъзнах , че нямам познанията как да го консумирам и за това се разрових в интернет и разпитах този coffee-lover от Колумбия как да го изпека. най-лесно ще е ако знаете къде има пекарна за кафе близо до вашата локация, но ако нямате такава пекарна бихте могли да го изпечете в дома си.
 Какво ви е нужно: 
   1. Добра фурна, която може да вдига градуси до 250, като кафето се пече около 200 градуса.
   2. тава за печене, като за предпочитане е тази тава да е с малки дупчици, за да може при процеса на печене, кафените зърна да дишат.
   3. таймер
   4. ръкавица за фурна
   5. дървена шпатула за разбъркване на кафените зърна
   6. бутилка с вода със специален накрайник за връскване ( тези който се използват във фризьорските салони;)
   7. Зелени кафени зърна- когато печете е добре количеството кафе да е около 250 -300 гр.
  
 Ако имате всичко това и малко повече свободно време бихте могли да опитате.

П.С. Само да уточня!!! Аз все още нямам лична практика в това начинание, така че ако не се получи, не бих могъл да нося каквато и да е отговорност за вашия неуспех = загоряло кафе:)))

Желая ви успех!!!

Анди
    

The Coffee Cherry

 The coffee cherry is called a cherry primarily because it is about the same size, shape and colour as an actual cherry. Beneath the bright red skin is the pulp, a sweet, sticky yellow substance, which becomes slim towards the center of the fruit, where it surrounds the coffee beans, which are actually the seeds. There are normally two beans per cherry, facing each other's flat side, like peanut halves. On the surface of the beans is a very thin, special membrane called the silver skin. Each bean is encased in a tough, cream-coloured, protective bean-shaped shell, or jacket.
 Beans destined to be seed beans for growing new coffee plants must remain in their parchment (leaf) if they are to sprout.

 Normal coffee-trees sometimes produce a few smaller-than -average cherries in which only one bean forms. This single bean, called variously a peaberry, perla or caracol, will not have a flat side;rather it will be small and almost completely round. Sorted out and collected  together, peaberries sell at a slightly higher price than do normal coffee beans from same trees.
  Many say that the peaberry flavour is better, although it may just be that, because of the special sorting, few, if any, defective beans are able to slip through.