сряда, 4 април 2012 г.

Как да печем кафе у дома?

  Може би звучи страно за повечето от вас, но искам да ви кажа, че е напълно възможно да си опечете кафе у дома. През последните години усилено се говори за "зелено кафе"(green coffee), което е добило популярност на Запад изключително много.
 Какво представлява това кафе?
  Това е кафе, което не се продава опечено, а в суров вид и всеки потребител би могъл да си го опече в дома или в най-близката кафе-пекарна( а такива не зная дали има много в България, но това е нещо обичайно за страните в Южна Америка).

 За първи път се сблъсках пряко с този домашен метод за изпичане на кафе, когато приятел от Колумбия ми се обади и ми предложи да си закупя такова кафе от Колумбия. Тогава аз осъзнах , че нямам познанията как да го консумирам и за това се разрових в интернет и разпитах този coffee-lover от Колумбия как да го изпека. най-лесно ще е ако знаете къде има пекарна за кафе близо до вашата локация, но ако нямате такава пекарна бихте могли да го изпечете в дома си.
 Какво ви е нужно: 
   1. Добра фурна, която може да вдига градуси до 250, като кафето се пече около 200 градуса.
   2. тава за печене, като за предпочитане е тази тава да е с малки дупчици, за да може при процеса на печене, кафените зърна да дишат.
   3. таймер
   4. ръкавица за фурна
   5. дървена шпатула за разбъркване на кафените зърна
   6. бутилка с вода със специален накрайник за връскване ( тези който се използват във фризьорските салони;)
   7. Зелени кафени зърна- когато печете е добре количеството кафе да е около 250 -300 гр.
  
 Ако имате всичко това и малко повече свободно време бихте могли да опитате.

П.С. Само да уточня!!! Аз все още нямам лична практика в това начинание, така че ако не се получи, не бих могъл да нося каквато и да е отговорност за вашия неуспех = загоряло кафе:)))

Желая ви успех!!!

Анди
    

Няма коментари:

Публикуване на коментар