неделя, 4 септември 2011 г.

Факти за кафето

 В тази публикация ще разгледаме няколко интересни факти относно кафето. Така любителите на кафето пиейки своята любима напитка ще могат да си представят по-добре как тя е приготвена.

 - Средно статистическо дръвче кафе дава 1 килограм кафе на година (само един пакет кафе:). Семената са червени,когато се берат - кафявия цвят и характерния аромат се развиват по време на печенето.

- Най-скъпото кафе в света се произвежда от зърна, които са преминали през храносмилателната система на индонезийски маймуни. напитката наречена Kopi Luwak, струва около 5 паунда на чаша и има "землист" вкус.

 - Всички 53 нации, които произвеждат кафе, се намират около екватора. Бразилия произведа 1/3 от световното количество - 2 милиона тона годишно. ( това никак не е малко, нали???)

- Турските младоженци трябва да обещаят по време на свтабената церемония, че винаги ще осигуряват кафе на съпругите си. Ако не се справят, това може да е основание за развод.

 - Думата " кафе" идва от арабската дума qahwa, която в превод означава " онова, което предотвратява съня"

 - Кафето е на второ място в световната търговия след нефта.

 - Съществуват повече от 25 разновидности на кафето, но в повечето случаи за приготвяне на кафе се използват три сорта: Робуста, Либерия и Арабика, като последния сорт представлява 70% от общото производство на кафе.

 - За около половин килограм печено кафе са необходими приблизително  4000 зърна, за това не пилейте кафето а ценете всяко едно зрънце кафе.:))

Западна Европа и кафето

 През 17 век , кафето била скъпа, екзотична и трудно достъпна напитка. Холанците били първите европейци,които успяват да отмъкнат няколко сурови зърна кафе от Йемен. Петър ван дер Брон засадил първата плантация през 1658г.
 
  Официалното представяне на кафето във Франция станало през 1664г. , когато крал Лудвик 14-ти опитал за първи път кафе на публично място. Той станал любител на кафето и по-късно получил специално кафено дърво от кралицата на Холандия, което той използвал за да създаде своите плантации в Центарална и Южна Америка, а също и на Карибите.
 
  Всички ние свързваме доброто кафе с Италия и това определено не е случайно. Венецианските търговци са били основната причина за разпространението на кафето в Европа. Първото кафене е открито на площад "Сан Марко"- Венеция през 1645 г., като това и до днес е едно от най-скъпите и известни кафенета в света. Там е и родината на капучиното, името на тази напитка идва от монасите- капуцини, които служели в един от манастирите намиращ се на север от Рим.

Кафето в Европа

  Кафето става известно на европейците доста по-късно през вековете. През 16-17 век за първи път арабина Шемза засадил градина с кафени дръвчета на територията на днешна Турция (близо до Босфора). Ароматната напитка се харесала много на турците. Те започнали да прекарват голяма част от своето време в кафенетата, където заедно с чаша кафе и наргиле в ръка обсъждали политическите и социалните проблеми на империята. Шемза за кратко време започнал да печели доста от неизвестната до този момент напитка и това несъмнено създало врагове на търговеца. Една част от религиозните турци твърдели, че кафето е дар от дявола и смятали, че Коранът забранява тази напитка. Султанът издал указ, който не позволявал на поданиците на империята да пият кафе и затворил всички кафенета, а тези които нарушат забраната ги заплашвала смърт. Въпреки строгите мерки, които били приети, много от дворовете на къщите се превръщали в малки кафенета и този ентусиазъм за напитката не стихнал.