неделя, 4 септември 2011 г.

Западна Европа и кафето

 През 17 век , кафето била скъпа, екзотична и трудно достъпна напитка. Холанците били първите европейци,които успяват да отмъкнат няколко сурови зърна кафе от Йемен. Петър ван дер Брон засадил първата плантация през 1658г.
 
  Официалното представяне на кафето във Франция станало през 1664г. , когато крал Лудвик 14-ти опитал за първи път кафе на публично място. Той станал любител на кафето и по-късно получил специално кафено дърво от кралицата на Холандия, което той използвал за да създаде своите плантации в Центарална и Южна Америка, а също и на Карибите.
 
  Всички ние свързваме доброто кафе с Италия и това определено не е случайно. Венецианските търговци са били основната причина за разпространението на кафето в Европа. Първото кафене е открито на площад "Сан Марко"- Венеция през 1645 г., като това и до днес е едно от най-скъпите и известни кафенета в света. Там е и родината на капучиното, името на тази напитка идва от монасите- капуцини, които служели в един от манастирите намиращ се на север от Рим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар