сряда, 7 септември 2011 г.

Полезно или вредно е кафето за нашето здраве?


   Кафето е станало неотменима част от нашето ежедневие. Изледвания показват, че повече от 50% от американците и европейците започват деня си с чаша кафе. Бих могъл да твърдя, че и голяма част от българите също започват своя ден с чаша от ароматната напитка. Много често 2-рата или 3-тата чаша кафе е с приятели в кафенето близо до работното място ,университета или училището. Но въпроса е : " Това лош навик ли е, който вреди на здравето ни или помага на тялото да функционира по-добре и да се чувставаме добре?"

 Доказано е, че напитката оказва много добро влияние върху организма на човек. Пиенето на кафе намалява риска от диабет, депресия, ракови заболявания, паркинсон, алцхаймер. Освен понижаване на риска от тези болести, не трябва да забравяме и това, че кафето ни освежава, тунизира по време на дългия работен ден и спомага за по-доброто функциониране на мисловния процес.

 През 2005г. учените са направили проучване, което показва, че хората, които изпиват от 4 до 6 чаши кафе на ден намаляват риска от заболяване на диабет с 30%. Тези ,които изпиват повече от 6 чаши дневно намаляват риска до цели 35%.
  Но, за да имаме добър и спокоен сън вечер, не трябва да прекаляваме с кафето. Аз смятам , че 6 чаши кафе на ден е сериозно количество. Не поемайте риск да пиете повече от 6 чаши на ден, не си заслужава за 5% по-малък риск.:)