четвъртък, 12 април 2012 г.

Знаете ли че,


  През 16-ти век, когато се смята, че кафето за първи път стъпва на Стария континет е било забранено от католическата църква. Климент 8-ми, папата, който по това време е глава на католическата църква издава указ, с който забранява консумирането на кафе.

  Причината за това е породена от факта, че кафето по това време е било популярно само в Изтока и търговците и консуматорите на кафе са били основно турци. Като религия те са мюсулмани и тяхната религия е забранявала употребата на какъвто и да е алкохол, включително и на вино. Поради тази причина събирайки се заедно по пиршества и седянки , те не консумирали вино , а кафе.
  Първите търговци на кафе в Европа идват именно от днешен Истамбул и поради това католическата църква смятала, че щом тази напитка се пие от мюсулмани, които отричат виното не трябва да се пие от християни. Папата заявил, че сам Исус е пил вино,когато е бил на земята ( свързано с времето и еврейската култура) и не може да се отрича виното и приема кафето.И за това католическата църква твърдяла , че това е напитка от дявола и хората принадлежащи към католическата църква не трябва да я консумират.

   Въпреки забраната на църквата, напитката-кафе се разпространявала бързо и набирала популярност и в Европа !!!

  Каква привилегия ние имаме днес да сме хризтияни и да приемаме Христос в живота си и едновременно с това да се наслаждаваме на любимата си напитка.