петък, 25 ноември 2011 г.

Кафетериите в Европа - дом на културата и изкуството през 20-ти век

 Европа люлката на ренесанса, културата, изкуството, човешките ценности, музиката. Очудващо или не кафето има сериозна заслуга за развитието и разпространението на изкуството, артистизма и културата в Европа през 20-ти век.

  Германия или по-конкретно Берлин в началото на 20-ти век бързо започнал да се превръща в интернационална столица на кафето ( били създадени множество кафенета). Кафенета ,като Nollendortplatz били места, които събирали млади ентусиасти: германци, скандинавци, руснаци и евреи. Те долитали в кафетериите за да могат да четат своите поеми и творби пред публика. Кафетата все повече и повече се превръщали в атрактивна сцена за голяма част от творците. Често по тези места е било възможно да се види млади момичета- модели, които били използвани за картини, скулптури и вдъхновение на писателите.

  Красивата Виена не останала на заден план. Кафетата били нещо традиционно за жителите на града. До 1910г. в града дошли голям брой имигранти от съседните страни . А кафетериите били подходящо място за тях понеже в онези дни кафетериите работели без краен час, докато клиентите са там собствениците не затваряли кафенето. За много от писателите и студентите кафатериите се превърнали във втори дом. Не трябва и да се пренебрегва факта, че по това време кафенетата били зареждани с книги и вестници от библиотеките и там поситителите безплатно са можели да четат и се информират с актуални новини. А в началото на 20-ти век не всеки е имал достъп до вестник.

  Будапеща и Прага също е известана със своите кафенета в началото на века, т.е място за култура и изкуство. Cafe" Vidalgo намиращо се в Будапеща било наричано Ню Йорк- място, където борда на издателство Nungat (West), сега вече известно в Унгария провеждало своите срещи и заседания.Първото прочитане на Kafka's Metamorphoses било представено в Cafe' Central  в Прага.

 Икономическото и социалното развитието на големите градове не позволило на кефетериите да се използват по същия начин както в началото на на 20-ти век. Наемите се повишили драстично, живота поскъпнал и вече не било позволено на човек да заема цяла маса в продължение на часове пиейки чаша кафе. Така започнало малко по малко да се унищожава сцената на голяма част от  творците. По-голямата част от кафенетата били превърнати в кафе-ресторанти. Кафенетата повече не били място за развитие и растеж на изкуството и културата,  това останало само,като блед спомен в миналото.