неделя, 4 септември 2011 г.

Факти за кафето

 В тази публикация ще разгледаме няколко интересни факти относно кафето. Така любителите на кафето пиейки своята любима напитка ще могат да си представят по-добре как тя е приготвена.

 - Средно статистическо дръвче кафе дава 1 килограм кафе на година (само един пакет кафе:). Семената са червени,когато се берат - кафявия цвят и характерния аромат се развиват по време на печенето.

- Най-скъпото кафе в света се произвежда от зърна, които са преминали през храносмилателната система на индонезийски маймуни. напитката наречена Kopi Luwak, струва около 5 паунда на чаша и има "землист" вкус.

 - Всички 53 нации, които произвеждат кафе, се намират около екватора. Бразилия произведа 1/3 от световното количество - 2 милиона тона годишно. ( това никак не е малко, нали???)

- Турските младоженци трябва да обещаят по време на свтабената церемония, че винаги ще осигуряват кафе на съпругите си. Ако не се справят, това може да е основание за развод.

 - Думата " кафе" идва от арабската дума qahwa, която в превод означава " онова, което предотвратява съня"

 - Кафето е на второ място в световната търговия след нефта.

 - Съществуват повече от 25 разновидности на кафето, но в повечето случаи за приготвяне на кафе се използват три сорта: Робуста, Либерия и Арабика, като последния сорт представлява 70% от общото производство на кафе.

 - За около половин килограм печено кафе са необходими приблизително  4000 зърна, за това не пилейте кафето а ценете всяко едно зрънце кафе.:))

Няма коментари:

Публикуване на коментар